Blog

Presència cubana en ARCO 2020

Una novetat que ha portat la 39a edició de la fira internacional d’art contemporani, ARCOmadrid 2020, que es va celebrar del 26 de febrer a l’1 de març a Madrid és que, per primera vegada en la història d’aquest esdeveniment anual, no hi havia un país convidat d’honor, sinó que la fira estava dedicada a un artista: el cubà Félix González-Torres.

La dedicatòria d’ARCO 2020 a González-Torres es va concretar fonamentalment en la mostra central de la fira, Es sólo cuestión de tiempo, que va reunir obres de setze artistes contemporanis que reten homenatge al creador cubà.

Una altra exposició que va girar al voltant de l’homenatjat és Cada forma en el espacio es una forma, que en l’estudi madrileny del seu paisà Dagoberto Rodríguez estava curada per Solveig Font, i va reunir un grup de catorze artistes cubans, entre els quals hi ha Alina Àguila, Lester Álvarez, Benjamín del Castillo, Felipe Dulzaides, Kiko Faxas, Leandro Feal, Orestes Hernández, Reynier Leyva Novo, Julio Llópiz-Casal, Tatiana Mesa, José Manuel Mesías, Ezequiel Suárez, Irving Vera i el mateix Dagoberto.

 

                     Dagoberto Rodríguez

En aquest escenari no podia quedar fora la proposta de la trasnacional Galeria Contínua que aquesta vegada va ser reconeguda pel diari El País entre les dinou més interessants de l’esdeveniment. És la mostra personal de quatre peces de Carlos Garaicoa, entre les quals atreu la instal·lació en cartó, llum de neó i metall J’accuse.

Glenda León va estar representada per les galeries Senda i Juana de Aispuru. Les obres que va mostrar a Madrid es fixen en al so, específicament al piano, instrument que sempre torna en la seva obra.

Roberto Fabelo

ARCO 2020 també va acollir el projecte cultural Detrás del muro (Dedelmu), comissariat per Juan Delgado, on destacaven dos Fabelos: un monocromàtic, recognoscible des de la distància, i un altre en forma d’Espiral, ple de color… Dues cares d’una mateixa saga d’artistes: Roberto Fabelo i Fabelo Hung. També hi havia peces de Rachel Valdés, Adonis Flores i Elio Jesús Fonseca, entre altres artistes de l’illa que solen participar en la Biennal de l’Havana.

ARCO Madrid és un dels esdeveniments que mobilitza l’art mundial cada any des de la seva fundació, el 1982. Sens dubte, aquesta edició número 39 es va convertir en un espai per a mostrar, divulgar i comercialitzar l’art cubà contemporani.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.